Wat is Reflexzonetherapie en hoe is het ontstaan?
Reflexzonetherapie houdt zich bezig met het bereiken van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Door middel van het aanraken van specifieke punten op de voet en een speciale vorm van masseren van de voeten geeft het o.a. verlichting van spanning. Zo wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam aangesproken en wordt de weerstand verhoogd en het immuunsysteem sterker.
Grondlegger van de Zone Therapie is dr. Wm. H. FitzGerald die zijn ontdekking van de Chinese methode van Zone Therapie onder de aandacht bracht van de medische wereld. Hij beschreef dat druk op, en massage van bepaalde zones, een normaal fysiologisch functioneren van alle delen van de behandelde zone tot gevolg had, ongeacht de afstand tussen dit gebied en de plaats waarop de behandeling werd uitgeoefend. In zijn werk, “Zone Therapy” baant dr. FitzGerald de weg voor verdere ontwikkelingen. Hij belicht zijn ontdekking van de tien verschillende zones van het lichaam en de plaats van elk orgaan in een of meer van deze zones.
Daarnaast heeft Eunice D. Ingham voor een groot deel bijgedragen aan het verder verspreiden van de kennis omtrent deze vorm van therapie. Haar boekwerk “Stories the feet can tell thru reflexology” is inmiddels een ware klassieker, en de moeite waard om te lezen!
Op hun beurt hebben Dwight C. Byers en Hanne Marquardt de therapie in Amerika en Europa op een hoger niveau gebracht. Het is in Amerika en in grote delen van Europa een algemeen geaccepteerde vorm van therapie die zijn sporen heeft verdiend. Onder andere Engeland, Duitsland en Denemarken hebben veel onderzoek verricht, met lovende rapporten over de bewezen werking van de therapie. Ook in Nederland is er steeds meer interesse voor deze vorm van behandelen en valt het in de categorie CIM (complementair integraal medisch) ofwel CAM (complementair aanvullend medisch) handelen. Een vorm van behandelen die ontspanning geeft en daardoor het lichaam in staat stelt om te herstellen en te blijven functioneren waar het voor bedoeld is. Vandaar dat de meeste zorgverzekeraars de behandeling vergoeden in de aanvullende verzekering.
Kijk voor informatie m.b.t. klachten onder het kopje “behandeling”.